Zeytinburnu’nda Kazlıçeşme Sanat olarak etkinlik gösteren zamanı binanın restorasyonu esnasında ortaya çıkan mozaiklerin sergileneceği Mozaik Müzesi’nin inşasında sona yaklaşıldı.
Belediyeden meydana getirilen açıklamaya nazaran, Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat binasının 2015’teki restorasyon emekleri esnasında, yerin 1,5 metre altında keşfedilen Geç Roma-Erken Bizans periyodu mozaikleri koruma altına alınarak sergilenmeye başlandı.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü nezaretinde meydana getirilen kazı emekleri neticesinde, mozaiğin yapının dışına doğru devam etmiş olduğu belirlenerek emek harcamalar sürdürüldü.
Bulunan mozaiklerin bina haricinde da sergilenmesi için kazılarla eş zamanlı olarak Zeytinburnu Belediyesi tarafınca yapımına başlanan Mozaik Müzesi’nin inşasında sona gelindi. İlerleyen günlerde tamamlanması planlanan müzenin çelik taşıyıcı sistemleri ve taş duvar imalatları tamamlandı.
Tamamlandığında İstanbul’da sur haricinde bulunan en eski mozaiklere ev sahipliği meydana getirecek müze, kentte M.S. 5. yüzyıl Geç Roma-Erken Bizans periyodu mimari geçmişine ışık tutacak.
“YAKLAŞIK 186 METREKARELİK BİR MOZAİK KEŞFETTİK”
Müzeye ilişkin görüşlerine yer verilen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, 1984’ten 2015’e kadar Zeytinburnu Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan zamanı yapının altında bulunan mozaiklerin 2018’de ziyarete açıldığını hatırlattı.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde tecrübe etme kazıları yapıldığını anımsatan Arısoy, şunları kaydetti:
“2019 haziran ayında tecrübe etme kazısında mozaiğin devamını bulduk. Buradaki mozaikleri ziyarete açmak suretiyle restorasyon ve konservasyon çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. Burayı güneşten, yağmurdan koruyacak bir müzeyle ziyarete açacağız. İçerisiyle birlikte toplamda ortalama 186 metrekarelik bir mozaik keşfettik. Bu sur haricinde bulduğumuz en büyük mozaik dokusu. O bakımdan yalnız ilçenin değil İstanbul’un tarihini de etkileyecek yeni bir bulgu diyebiliriz.”