Türkiye’de karikatür sanatının önde gelen isimlerinden olan Latif Demirci, kısa bir süre ilkin kalp ameliyatı geçirmişti. Dün sabah evinde düşen Demirci, hususi bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Latif Demirci, bu sabah saat 06.00’da meydana getirilen müdahalelere karşın yaşamını yitirdi.
Özgürlük Gazetesi’nin usta çizeri Latif Demirci, yaşamını yitirdi. Özgürlük Kitap Sanat haberi, “Gazetemizin usta çizeri sevgili Latif Demirci’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hayata, gündeme zekice bir mizahla bakmış olduğu tüm çizgileri bizimle… ” diyerek toplumsal medyadan duyurdu.
Demirci, Press Bey ve Media Hanım’, ‘Muhlis Bey’, ‘Mithat ve Mirsat’, ‘Arap Kadri’ benzer biçimde unutulmaz tiplemelere yaşam vermişti.
ÇOK SAYIDA BAŞSAĞLIĞI MESAJI PAYLAŞILDI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Çizdiği karikatürlere sayfaları sığdıran, halen hafızalarda olan unutulmaz tiplemelere imza atan Karikatürist Latif Demirci’nin vefatını teessürle öğrendim. Merhuma yüce Tanrı’tan rahmet; kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı temenni ediyorum. Mekanı aden olsun.” mesajını paylaştı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Twitter hesabındaki paylaşımında, “Gülmece dünyamızın ve karikatürün usta adı Latif Demirci’nin vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Muhlis Bey, Arap Kadri ve Press Bey öksüz kaldı… Latif Demirci’ye Tanrı’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır temenni ediyorum. Çizgiye döktüğü düşümüzü gerçekleştireceğiz.” ifadesini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, “Gırgır ve Fırt dergileriyle süregelen karikatür yolculuğuna birçok sevilen çizgi karakter eklemişti, ne yazık ki bugün hayata veda etti. Karikatürist Latif Demirci’ye Tanrı’tan rahmet; ailesi, sevenleri ve karikatür hayatına başsağlığı temenni ediyorum.” ifadelerine yer vedi.
ESKİ EŞİNDEN DUYGULANDIRAN PAYLAŞIM
Demirci’nin eski eşi yazar Latife Tekin de, ölüm haberinin peşinden paylaşmış olduğu mesajında, “Kızımın babası, sevgili dostum, dostum adaşım Latif’i kaybettim, oldukca üzgünüm” yazdı.
MİZAH DÜNYASI YASTA
Usta karikatüristin ölümü meslektaşları için de acı bir haber oldu. Karikatürist Behiç Ak, “Fazlaca üzücü bir haber” notuyla haberi paylaştı.
Gülmece yazarı Vedat Özdemiroğlu, “Karikatürün büyük ustası, mizahımızın zirve isimlerinden, sevgili ağbim Latif Demirci, aramızdan ayrıldı. İnce zekası, sağlam bileği, sıcacık tebessümüyle sonsuza kadar efsaneleşmiş olarak duracak usta. Adı benzer biçimde hatıratı da Latif olacak. Başın sağ olsun, Türkiye…” ifadelerini kullandı.
Deneyimli karikatürist Hasan Kaçan da “35 senelik dostum, meslektaşım, çizgi dünyasının büyük ustası Latif Demirci vefat etmiş. Mekanı Aden olsun. Ailesine ve sevenlerine sabırlar dilerim” mesajını paylaştı.
Gülmece yazarı Alpay Erdem de “Latif Demirci’yi kaybetmişiz. Büyük bir ustaydı, dünyanın en mühim gülmece insanlarından biriydi. Fazlaca üzgünüm” diye yazdı.
LATİF DEMİRCİ KİMDİR?
Kariyerine Gırgır ve Fırt dergilerinde yapmış olduğu çizimlerle süregelen Latif Demirci, Fırt’ta ‘Tarzan’ ve Gırgır’da esprilerini Behiç Pek’in bulmuş olduğu ‘Muhlis Bey’ tiplerinin çizeri olarak geniş bir okur kitlesi edindi. Kuruculuğunu yapmış olduğu Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonrasında gülmece dergiciliğini bırakarak gazeteler ve dergiler için çalışmaya başladı.
90’lı yıllarda yurt içi ve yurt haricinde karikatür sergileri açan Demirci, kitap kapakları, poster ve çizgi Film çalışmalarında da bulunmuş oldu. Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz benzer biçimde yayınların da kadrolarında yer edinen Demirci, uzun süre Özgürlük Gazetesi için çalıştı.
90’lı yıllarda Hollanda, Fransa ve Finlandiya’da karikatürleri sergilenen çizerin, yayımlanmış on karikatür albümü var: Tarzan, Arap Kadri (1984), The Selamın Aleyküm (1985), Yes Sorun (1987), Eyvah Mezun Oldum!.. (1991), Mithat-Mirsat (1991), Nostalcisi Kandilli (1992), Doğuştan Fenerli Mithat (YKY, 1999), Köşeli Türklerden Press Bey (YKY, 2001), Press Bey Millenyum 2000 (YKY, 2000), Bugün, Devlet İçin Ne Yaptın (YKY, 2002).
2015 senesinde Sedat Simavi Karikatür Ödülü’nü alan Demirci, ‘Canavar Koyun Orhan’, ‘Muhlis Bey’, ‘Arap Kadri’, ‘Mithat-Mirsat’ ve son olarak da ‘Press Bey’ benzer biçimde birçok karikatür tipi yarattı.