Başkent Kültür Yolu Festivali başladı. Kültür ve Gezim Bakanı Ersoy, programda yapmış olduğu konuşmada, sanatçının sesinin daha çok duyulduğu bir dünyada barışın, kardeşliğin ve adaletin sesinin daha çok çıkacağı değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
Kovid-19 salgını sebebiyle insanlığın zor günler geçirdiğine işaret eden Mehmet Nuri Ersoy, “Biz dünyayı, resimle, müzikle, sinemayla, romanla, sevgiyle ve şiirle güzelleştireceğiz. Bundan dolayı Kültür ve Gezim Bakanlığı olarak vatanımızda tam anlamıyla bir kültür sanat seferberliği başlatmış durumdayız. Sanatçılarımızın sesinin ülkemizin dört bir yanında duyulması, dünyaya yankılanması adına desteklerimizi artırdık” dedi.
Başkentin kültür ve sanat hayatına oldukca mühim katkılar sağlayacak, şehrin değişik noktalarında kültürün ve sanatın tesirini hissettirecek Başkent Kültür Yolu Festivali’ni de başlattıklarını söyleyen Mehmet Nuri Ersoy, festivalin, Ankara‘nın, zamanı ve güncel kültür zenginliklerine canlılık katmak ve haiz olduğu kültürel mirası dünya vitrinine taşımak suretiyle hayata geçirildiğini söylemiş oldu. Festival kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili detayları de paylaşan Ersoy, dünyaca meşhur sanatçı ve orkestraların yanı sıra 2 binden fazla etkinliğin başkentlilerle buluşacağını belirtti.
Festival kapsamında 1939’dan beri kesintisiz olarak devam eden Devlet Fotoğraf ve Heykel Yarışması ödül töreni için de bir araya geldiklerini anımsatan Ersoy, sanatçıların son eserlerini bir arada sergilemek, sanat ortamına yeni eserler kazandırmak ve buna bağlı olarak da sanatçıların verimini çoğaltmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, bu yıl gene oldukca kıymetli sanatçıların katıldığını bildirdi.
Mehmet Nuri Ersoy, 75. Devlet Fotoğraf ve Heykel Yarışmasında, heykel, örneksiz baskı, seramik ve fotoğraf alanında başarı elde eden sanatçıları da kutlama etti. İstanbul’la başladıkları kültür yolu festivaline, Ankara ile devam ettiklerini belirten Ersoy, “Bu sanat ikliminin yurdumuzun dört bir yanında hissedilmesi için ekimde Diyarbakır’da da Kültür Yolu Festivali düzenleyeceğiz. Sonrasında İzmir, Konya ve Çanakkale’de de etkinlikleri sürdüreceğiz” diye konuştu.
Şehirlerin gelişmesine mühim katkılar sağlayacak festivaller yardımıyla şehirlerin marka değerine katkı sağlamayı amaçladıklarını aktaran Ersoy, kültür ve turizmi birbirinden ayırmanın artık mümkün olmadığını, bu anlayışla internasyonal standartlarda kültür sanat altyapıları oluşturacaklarını dile getirdi.
Bakanlık olarak kültür ve sanat hayatına her alanda katkı sağlamaya devam edeceklerini ve şehirlerin dünya kentleriyle rekabetinde yeni avantajlar elde etmesi adına desteklerini artıracaklarını bildiren Mehmet Nuri Ersoy, açılışı meydana gelen etkinliklerin hayırlı olmasını diledi. Ersoy, konuşmasının arkasından 75. Devlet Fotoğraf ve Heykel Yarışmasında ödül alan sanatçılara hediyelerini takdim etti.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce meydana gelen açılış konserinin arkasından Mehmet Nuri Ersoy, Devlet Fotoğraf ve Heykel Yarışması Sergisi’ni gezdi. Sergi alanında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Ersoy, gezim ülkesi ve şehri olmak için bu alandaki rakip ülkelerden kültür ve sanatla ayrışılacağını kaydetti.
Bu anlamda son birkaç senedir Bakanlığın oldukca yatırım yaptığını aktaran Mehmet Nuri Ersoy, “Şehirlerimizin yeni marka yüzlerini meydana getirmeye çalışıyoruz. Bu şehirlerin kültür ve sanatta da bir marka bulunduğunu göstermek istiyoruz. Bu da şehirlerimizi yabancılar açısından albeni noktası haline getiriyor. Kültür, sanat ve gezim birleştiği vakit çok önemli sonuçlar elde ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Ersoy, İstanbul’a meydana getirilen yatırımların karşılığını bu yıl gördüklerini, son bir ayda bilhassa gezim mevsiminin başlamasıyla kente rekorların kırıldığı 2019’un oldukca oldukca üstünde gezgin gelmeye başladığını kaydetti.
Mehmet Nuri Ersoy, sonrasında restorasyon emek harcamaları tamamlanan Etnografya Müzesi’ni gezerek, ziyarete açtı. Kültür ve Gezim Bakanlığının, Ankara’nın zamanı ve kültürel değerlerine internasyonal ölçekte dikkati çekmek amacıyla hayata geçirdiği Başkent Kültür Yolu Festivali, 5 bin 971 sanatçı, 179 akademisyen ve tarihçinin katılmış olduğu 560 etkinliğe ev sahipliği meydana getirecek.
Türkiye’den ve dünyadan yıldız sanatçıların yer almış olduğu bir programla 12 Haziran’a kadar sanatseverlerle buluşacak festival, sanatın coşkusunu Ankara ve çevre illere taşıyacak. Festival, Ankara’nın zamanı ve çağdaş yüzünü yansıtan 70’i aşkın durakta hayata geçecek.
Dünyanın en iyi 50 vokali içinde gösterilen Buika ve “Afrika’nın altın sesi” olarak tanınan Salif Keita, Balkanların sevilen sesi Dino Merlin ve ECHO Klassik ödüllü soprano Anna Prohaska şeklinde adlar CSO Ada Ankara’da sahne alacak.
Burak Onur Erdem yönetiminde sahne alan Devlet Çoksesli Korosu da Brahms, Grieg, Barber ve Vaks’ın eserlerinden oluşan varlıklı bir repertuvarla müzikseverlerle buluşacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ise festival kapsamında kendi sahnesinde dünya devlerine eşlik edecek.
Gerçekleştireceği ilk konserde dünyanın en iyi keman sanatçıları içinde gösterilen Maxim Vengerov’a eşlik edecek olan CSO, Şef Cemi’i Can Deliorman yönetiminde internasyonal başarılarıyla tanınan viyola sanatçısı Özcan Ulucan ve piyanist Birsen Ulucan’la sahneyi paylaşacak.
Ek olarak, Şef Rengim Gökmen yönetiminde sahne alacak CSO, dünya klasik müzik toplumunun en parlak ve coşku verici keman virtüözleri içinde gösterdiği Bomsori Kim’e de festivalin en coşku verici konserlerinden birinde eşlik edecek.